18 Ağustos 2008 Pazartesi

Esnek Kızlık Zarı

Eskişehir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Opr.Dr. Berk Angün, bazı kadınlarda kızlık zarının kapalı, bazılarında da bu zarın esnek olduğunu belirtti. Kapalı olan kızlık zarının ergenlik dönemine gelen genç kızlarda adet kanamasının dışırı çıkmasını engellediğini kaydeden Angün, bu durumlarda zarın doktor tarafından yapılan cerrahi müdahaleyle açıldığını söyledi. Bazı genç kızlarda ise kızlık zarının esnek olması nedeniyle cinsel ilişki sırasında yırtılmadığını anlatan Angün, “Ayrıca uzak doğu ve salon sporu çalışmalarına katılanlarda da kızlık zarı yırtılabilir” dedi. Toplumda kızlık zarı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığını vurgulayan Angün, bunun bir namus meselesi olarak görüldüğünü, bu yüzden boşanmaların, intiharların ve cinayetlerin olduğunu belirtti.
Angün, kızlık zarı yüzünden haksız yere çok sayıda genç kadının hayatının karardığını, bu zarı diktirenlerin sayısının da oldukça fazla olduğunu bildirerek şöyle konuştu: “Kızlık zarlarının çeşitleri vardır. Toplumda problem yaratan iki çeşit kızılık zarı vardır. Biri kapalı kızılık zarıdır. Bu tür kızlık zarında adet kanaması olmadığı için hastalar evlenmeden önce doktora gitmek zorunda kalırlar. Cerrahi müdahale ile kapalı kızlık zarı açılır. Tıp dilinde ‘hymen’ dediğimiz esnek kızlık zarı ise cinsel ilişki sırasında bozulmaz. Ancak doğum esnasında ya da doktor müdahalesi ile bozulabilir. Esnek kızlık zarı cinsel ilişki sırasında bozulmadığı için kanama da olmaz. Kanamanın olmayışı daha önceden ilişkiye girilmiş anlamına gelmez. Kızlık zarı takıntıları yüzünden mutlu başlayan birçok evlilik mutsuzlukla bitiyor ya da güvensiz bir şekilde devam ediyor. Her kızın zarı esnek değildir. İlk gece kanaması olan her kızın da daha önceden cinsel ilişkiye girmediği söylenemez. Çünkü kızlık zarı yırtılmış olan çoğu insan kızılık zarını diktirebilir. Bu da cinsel ilişki sırasında kanama olması demektir. Bu nedenle kızılık zarı namus kavramıyla eş değerde tutulmamalıdır.”

2 yorum:

free man dedi ki...

hocam hersey ii güzel konusuorsunuzda ben size sunu söleyim bi erkek olarak yapayım yorumumu esnek zar evet gercekten önemli.bi zar olarak bakılmasın olaya.siz sunu unutmayın ki biz bazı deger yargılaryıla büyüdük ve yetistik bunları bi an da silemeyiz.ki erkekliginde dogası gereği söyleyim olması gereken gercekten bu ve her erkegin kaldırabilecegi bi durum değil...tesekkür ederim

anna dedi ki...

zarımın esnek olup olmadıgını kendim nasıl anlayabilirim 3 yıldır bale yapıyorum eskidende ata biniyodum bi yararı olmuşmudur.doktora gidemem çünkü bunu anneme diyemiyorum.ilk ilişkimde yırtılabilir mi?